dilluns, 12 de maig del 2008

Activitats predictives de la mar

Realitza al bloc les activitats següents (penúltima activitat puntuada):

Els vents es diferencien segons la direcció des de la que bufen. Per conveni sempre es prèn la direcció d'allà on vénen. Per a denominar un cert vent, o bé es parla del sector geogràfic concret des d'on bufa, o bé se li dóna un nom propi. A Catalunya existeixen molts noms per a designar els vents, depenent tant de l'àmbit geogràfic com de les situacions meteorològiques concretes. Tot i això, els noms genèrics que prenen a la rosa dels vents són els següents:

1. Completa la rosa dels vents que trobaràs a la pàgina 169.

2. Escriu un mot o una expressió sinònima dels mots següents que han aparegut en el text predictiu: vessant - moderades - restringint - acusat- cotes - maror.


3. Busca a la xarxa un exemple de text predictiu (en català), copia'l al teu bloc i digues quines característiques pròpies del text predictiu hi trobes. (Refresca-ho a la pàgina 166).

4. Consulta la següent adreça i ordena els termes referents a l'estat de la mar, de més tranquil·la a menys: mar enorme - mar desfeta - mar arrissada - marejol - mar plana - maror - maregassa - mar brava - forta maror - mar molt alta

5. Busca el significat de cada una de les expressions següents que contenen la paraula mar: mar de fons, mala maror, tirar a mar, fer-se a la mar, no trobar aigua a mar, mar de llamp.